Elisabet Jensen +46 (0) 70 657 73 63, Kenneth Jensen +46 (0) 8 540 626 92 info@listin.se

LISTIN Wellness nyhetsblogg

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och uppdateringarna

LISTIN Wellness nyhetsblogg

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och uppdateringarna

Fira det du har åstadkommit – undvik negativitets bias

av | 8 januari, 2018

Så här i början av året vill vi uppmärksamma en viktig ritual som ofta får för lite uppmärksamhet – firandet. Traditionellt sett så är december reflektionens månad, vi firar högtider, slutet på året som varit, året som ska komma och ser tillbaka på våra prestationer och förhållanden. Firandet är en viktig del av reflektionen och är avgörande för positiviteten.

Motsatsen, negativitets bias, även känd som negativitets effekten menar att även om de positiva och negativa händelserna är lika intensiva så tenderar saker av en mer negativ natur (t.ex. obehagliga tankar, känslor, sociala interaktioner och skadliga/traumatiska händelser) att ha en större effekt på ens psyke än neutrala eller positiva saker. Med andra ord så kommer väldigt positiva händelser ha mindre inflytande över ens beteende och intellekt än något lika emotionellt men negativt.

Samtidigt som det är viktigt att se över misslyckanden och försöka att lära sig att förhindra dem i framtiden så glömmer vi bort att uppskatta de saker som faktiskt har fungerat bra. Enligt teorin om negativ effekt så är påverkan av de positiva sakerna lägre än av de negativa. Borde vi åtminstone inte försöka att kompensera det genom att uppmärksamma de positiva sakerna i livet och ge livet en positiv underton genom att fira?

Titta på vad du har lyckats med under året som gått. Ta dig tiden till att gå tillbaka och fråga dig själv ” Vad har jag fått gjort? Stärkte jag några relationer? Löste jag några problem? Fanns det något jag glänste i? Gjorde jag något som stod ut?”

Om du tittar noga så kommer du att upptäcka att det är mycket som du redan har glömt bort. Du kanske har haft ett hektiskt år som har gjort att du har glömt bort mål som du nyss har nått när du kastat dig in i andra aktiviteter i strävan efter att nå dina nästa mål. Om du alltid strävar efter nästa sak så kommer du aldrig att känna att du har uppnått något. Genom att ta dig tiden att se över vad du har gjort och fira det så kan du börja uppskatta din utveckling, dina prestationer och du kommer att lära dig att dina ansträngningar har ett inflytande över dig såväl som människorna runtomkring dig.

Se över ditt inre (vilka är dina specifika styrkor, dina gåvor, dina prestationer och vilka hinder du lyckades att överkomma) såväl som din omgivning, ditt förhållande med din partner, dina anhöriga och dina kollegor som hjälpte dig att lyckas. Var någonstans var förhållandena extra starka, var jobbade du extra bra med någon, vilka nya relationer etablerade du och hur firade du det?

Ta den positiva energin med dig från 2017 in i 2018. Vi önskar dig ett fantastiskt år fyllt av hälsa kärlek, lycka och firande.

  • en

Om LISTIN Wellness

Vi är oberoende representanter för Kyänis Wellness produkter. Kyänis produkter är noga utvecklade genom omfattande forskning för att ge dig all näring; vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen du behöver för en mer hälsosam livsstil.

Prenumerera